معرفی نخبگان ادبی بومی استان مازندران
استاد محمد علی مهدوی امیری (سیروس مهدوی)
معرفی استاد: محمد علی مهدوی امیری (سیروس مهدوی)، نویسنده و پژوهشگر، در اسفند ۱۳۲۹ در آمل متولد شد. پس از انقلاب به مطالعه در مورد دایرةالمعارفها پرداخت. در دهه ۱۳۶۰ گروهی را گرد آورد و شالودة فرهنگ زندگینامهای ریخته شد. وی برای اینکار علاوه بر آثار ایرانی، سرشناسههایی از Britannica, Americana Webster Biographical استخراج کرد. کل کار در ۳۰ جلد و هر جلد حدود ۱۰۰۰ صفحه در قطع رحلی پیشبینی شد و در سال ۱۳۷۰ جلد نخست آن چاپ شد و در همین سال پس از دایرةالمعارف بزرگ اسلامی به عنوان بهترین کتاب سال شناخته شد.
فعالیت های هنری: مهدوی در ۱۳۷۲ انتشارات پژوهشهای فرهنگی را تاسیس کرد. وی مدیرمسئول و سردبیر فصل نامة علمی - پژوهشی اباختر است. اباختر از نشریات معتبر در زمینة ایرانشناسی میباشد. فصلنامه اباختر نشریه ای علمی – پژوهشی است که به درج مقالههایی بیشتر در زمینه موضوعهای مربوط به سرزمین شمال ایران میپردازد. مهدوی حدود پانزده سال به بررسی تحلیلی رجال بیهقی به ویژه بازسازی بخش از دست رفتة تاریخ بیهقی در مورد رجال آن پرداخته است. سیروس مهدوی همچنین مدیر مرکز مطالعات ایرانی در ساری است.
آثار: کتابها ( فرهنگ زندگینامهها، بررسی تحلیلی رجال تاریخی بیهقی)، برگزیده مقالات (حمراء دیلم، گیله وا، نگاهی کوتاه به لارجان و تاریخ آن در قلمرو مازندران، نگاهی به مازندران در روزگار قاجارها در قلمرو مازندران، نگاهی به پیشینة مازندران و مازندرانی، قتل در حمام (مردم و زندگی)، ارسلان جاذب و آرامگاه او، تاریخ بیهقی و حلقة گم شدة باوندیان، بیهقی (فرزانه دادگر، دربارة ابوالعباس اسفراینی)، اسماعیل خان کرد جهانبگلو (نقدی بر کتاب خاطرات اسارت به تصحیح دکتر صفاءالدین تبرائیان)، وقتی نظام الملک دو قرن پس از خود تاریخ مینویسد (نقدی بر کتاب پژوهشی در اعلام تاریخ بیهقی)، نقدی بر اعلام تاریخ بیهقی (به منظور در روشنی افکندن کاستیهای آقای دکتر حسینی کازرونی در نگارش تاریخ بیهقی)، سلام، زمانه، زندگی و کارنامة بیهقی (نقدی بر کتابی به همین نام از خانم مریلین والدمن استاد دانشگاه شیکاگو)، ابن مافیة تاریخ بیهقی (نقد و بررسی و تحلیل زندگینامهای ابن مافیه).
جمع بندی توصیف منزلت استاد: استاد سیروس مهدوی، نویسنده و پژوهشگر و از مفاخر مازندران است. شادروان دکتر مرتضی اسعدی، منتقد و نویسنده در نقد کتاب فرهنگ زندگینامههای استاد مهدوی، نوشت: این اثر نخستین فرهنگ جامع زندگینامهای در زبان فارسی است که در صورت چاپ جلدهای بعدی بیتردید کاملترین فرهنگ زندگینامهای در تمدن اسلامی خواهد بود. امیدواریم نسل جدید با الگوگیری از ایشان بتوانند منشأ خیر و فایده برای اسلام، جامعه و ایران عزیز باشند.آذر1403