معرفی نخبگان ادبی بومی استان مازندران
استاد حجت الله حیدری سوادکوهی
معرفی استاد: حجت الله حیدری سوادکوهی، شاعر، محقق، مؤلف و کارشناس زبان و موسیقی تبری در 13 دی 1322 در نفت چال لفور سوادکوه متولد شد. از شش سالگی نزد رحمت الله صالحی؛ پدر آیت الله صالحی مازندرانی عمّ جز را شروع و سپس نزد ملّاآغاسی قرآن را ختم کرد. سپس نزد دایی خود حجت الاسلام والمسلمین ابوالحسن جاودانی، که شعر حافظ و سعدی و گلستان را از حفظ بودند مقدمات را خواند. نزد پدرش نصاب الصبیان عربی را یاد گرفت. در سن حدود 9 سالگی قرآن را تقریبا حفظ بود و سر صف مدرسه قرآن می خواند. در سال 1331 به شیرگاه آمدند و تا کلاس ششم ابتدایی را در شیرگاه خواندند. بعد کلاس هفتم را در دبیرستان سپهر قائمشهر رشته طبیعی خواندند و در خرداد 1341 دیپلم گرفتند. بعد به سپاه دانش رفته و سپس در مدرسه عالی سپاه دانش، لیسانس ابتدایی و در سال 1349 همزمان ادبیات فارسی از دانشسرای عالی تهران اخذ کردند. بعد از اخذ لیسانس هفت سال شهرستان نور خدمت کرده و سپس رئیس آموزش و پرورش شهرستان مینودشت شدند. بعد از انقلاب، برای خدمت به ساری آمده تا در سال 1373 بازنشسته شدند. در دانشگاه آزاد قائمشهر نیز 19 سال تدریس کردند.
فعالیت های هنری: علاقه به موسیقی (در موسیقی مقالات زیادی نوشته و مجموعه مقالات ایشان در فصلنامه پژوهشی اباختر چاپ شده است)، آهنگسازی، نواختن نی، سرودن ترانه ها (تعدادی از خوانندگان ترانه های ایشان را خوانده اند). ویراستاری (ویراستار کتابهای چاپ شده در دانشگاه آزاد قائمشهر).
آثار : تصحیح و برگردان کتاب دیوان امیرپازواری، کتاب «مازرونی هسنی» ( سروده ها، داستان طالب و زیره)، کتاب «دل وشت» (مجموعه ای از پچکه سوت یا کچکه سوت، به اضافه منتخبی از غزل های تا دهه 70 )، کتاب «عروض» (با نگرشی به موسیقی)،، ضمنا در کتاب شاعران مازندران (نوشته علی شهمیرزادی در سال 1371 ، ایشان فیش های آقای حیدری را دیدند و فرهنگ مازندرانی را به عنوان یکی از تألیفات ایشان نام برده، همچنین در کتاب نوج هم این تلاش ایشان ذکر شده است).
جمع بندی توصیف منزلت استاد: استاد حجت الله حیدری سوادکوهی، شاعر و تلاشگر بیش از نیم قرن زبان و ادبیات تبری، از مفاخر مازندران در زبان و شعر تبری است. امیدواریم نسل جدید با الگوگیری از ایشان بتوانند منشأ خیر و فایده برای اسلام، جامعه و ایران عزیز باشند.