بستن
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید
EN

معرفی نخبگان قرآنی بومی استان مازندران

آیه‌الله دکتر محمدباقر محمدی‌لائینی

معرفی استاد: آیه‌الله دکتر محمدباقر محمدی‌لائینی در سال02/09/1332 در نجف اشرف متولد شدند. پدر ایشان در سال 1324 برای تحصیل عازم حوزه علمیه نجف اشرف شده و در سال 1338 به ایران مراجعت و به دستور حضرت آیت لله کوهستانی در کوهستان مستقر و به تدریس در حوزه علمیه مشغول شدند. پس از مراجعت به ایران در خدمت پدر و خواهر بزرگ که معلم قرآن بودند، قرآن را فرا گرفتند و سپس در حوزه کوهستان به تحصیل علوم دینی و حوزوی پرداختند و تا سال 1344 در محیط خانواده و حوزه‌های کوهستان و لائی ادامه تحصیل دادند. در این سال به حوزه‌ علمیه قم رفته و از کتاب صمدیه به بعد را در آنجا خواندند و در سال 1352 سطح را تمام کردند.

اساتید: از جمله اساتید ایشان در سطح، آقایان: سید ابوالفضل موسوی تبریزی، دوز دوزانی، صلواتی، ستوده، اعتمادی، سلطانی و فاضل لنکرانی بودند. ضمنا تابستان‌ها خدمت مرحوم والد، تحصیلات قم را ادامه ‌داده و کتاب مطول، قسمتی از شرح لمعه، قسمتی از مکاسب و قسمتی از کفایه را خدمت ایشان در تابستان‌ها خواندند. یک دوره خارج اصول را نزد مرحوم آیت الله میرزا هاشم‌آملی به مدت ۹ سال، همچنین یک دوره خارج معاملات فقه را هم خدمت ایشان تلمذ کرد و یک دوره خارج اصول را به مدت هشت سال خدمت آیت الله شیخ‌جوادتبریزی گذراند و خدمت ایشان قسمت‌هایی از خارج طهارت و صلوه را نیز حضور داشت. از سال 1360 وارد موسسه «در راه حق» که مسئولیت آموزش آن با آیت‌الله مصباح یزدی بود شد و مدت ۶ سال در برنامه‌های آموزشی آن شرکت کرد.  نهایه، برهان شفا، دروس فلسفه که درس خارج فلسفه است، معارف قرآن، اخلاق، فلسفه اخلاق و اسفار را در خدمت استاد مصباح، مکتب‌های فلسفی غرب را خدمت آقای دکتر احمدی، فلسفتنا را خدمت آقای فیاضی، اقتصادنا را خدمت آقای مصباحی به اتمام رساند. شروح منظومه سبزواری را خدمت آیت‌الله صالحی مازندرانی(ره)،‌ جلدهای ۱ و ۱۶ اسفار و درس خارج اجاره و ولایت فقیه و بخش‌هایی از تفسیر قرآن را خدمت استاد آیت‌الله جوادی آملی و اشارات بوعلی و درس هیأت را خدمت استاد علامه حسن‌زاده آملی، شرح باب هادی‌عشر را خدمت آقای صلواتی و شرح تجرید مرحوم خواجه را خدمت جناب آقای حقی خواند. یک سلسله بحث‌های فلسفی را هم خدمت استاد شهید علامه مطهری بعد از پیروزی انقلاب اسلامی خواند.

فعالیت های قرآنی: برگزاری جلسات هفتگی تفسیر قرآن با جمعی از اساتید دانشگاه از سال 1379، تاسیس، هدایت و پشتیبانی از دو مدرسه قرآنی ابتدایی رضوی و راهنمایی باقرالعلوم با هدف تربیت قرآنی جوانان، آثار قرآنی: معیارها و عوامل تمدن از نظر قرآن کریم، که با همکاری تفسیر بنیاد باقرالعلوم نوشته و چاپ شده است، انسان و جامعه از دیدگاه قرآن، تفسیر قرآن (جزوات متعدد در تفسیر قرآن کریم و محصول سلسله درس های تفسیر قرآن می‌باشد که به صورت هفتگی از سال ۷۲ تاکنون شب‌های پنج‌شنبه بعد از نماز مغرب و عشا در جمع نمازگزاران ارائه می‌شود)، موضوع‌شناسی قرآن (تحقیقات گروهی در زمینه شناسایی، استخراج، ‌تنظیم و فهرست موضوعات مطرح شده در قرآن که در گروه تفسیر یک بنیاد باقرالعلوم انجام گرفت)، برگزاری جلسه تفسیر قرآن( همه هفته چهارشنبه شب‌ها بعد از نماز مغرب و عشا که به صورت ثابت و میانگین در آن حدود ۱۰۰ نفر شرکت می کنند و از سال ۷۲ تاکنون ادامه دارد)، درس شرح و تفسیر نهج‌البلاغه در شب‌های ماه مبارک رمضان و همچنین ماهیانه با تعدادی ازاساتید دانشگاه.

فعالیت های آموزشی: ایشان در طول تحصیل و بعد از آن، به تدریس صرف، نحو، منطق، معانی و بیان، شرح لمعه، معالم، اصول فقه مظفر، مکاسب و بدایه الحکمه ‌پرداخت. پس از بازگشایی دانشگاه در سال 1361 از طرف حوزه از ایشان که از طلاب ممتاز به حساب می آمد جهت تدریس در دانشگاه دعوت به عمل آمد و پس از شرکت در امتحان و قبولی در آن، در دانشگاه صنعتی شریف و سپس دانشگاه تهران به تدریس معارف اسلامی، اخلاق و تربیت اسلامی و تاریخ اسلام مشغول شد.  یک سال در دانشگاه صنعتی شریف 1361 و بعد تا سال 1372 در  دانشگاه تهران و از آن به بعد تاکنون در دانشگاه علوم پزشکی مازندران این امر ادامه دارد و اخلاق پزشکی هم به موضوعات تدریس اضافه شد. از سال 1374 در مقطع مربی و سپس در مقطع استادیاری که توسط آموزش عالی انجام ‌گرفت و نوشتن رساله‌ دکتری با راهنمایی استاد احمدی و استاد مشاور، آقای دکتر محقق، تحت عنوان «مادی و مجرّد و دفاع از آن» در 1380 عضو هیات علمی در مقطع استادیار شد. از سال 1375 تا 1382 مدیر گروه معارف اسلامی علوم پزشکی مازندران بود و موفق به شکل دادن و تهیه امکانات و پر کردن پست‌های آن گردید.

فعالیت اجرایی:  همکاری علمی و فرهنگی با نهاد مقام معظم رهبری، عضویت و ریاست هیات تجدید نظر تخلفات کارکنان از سال 1377 تاکنون، عضویت در هیأت رسیدگی به تخلفات اعضای هیأت علمی، عضویت در کمیته اخلاق دانشگاه، از مهرماه 1375 تا آبان 1398 امام جمعه نکا، عضو شورای مدیریت حوزه‌های علمیه مازندران و نیز هدایت حوزه علمیه برادران و همچنین خواهران در نکا، مدیریت تشکیلات نظارت شورای نگهبان در استان مازندران به مدت قریب به 10 سال، از سال 1398 نماینده ولی فقیه در استان مازندران و امام جمعه ساری

تحقیقات و تالیفات:  کتاب استعدادهای زن، نگرشی به تصوف، معیارها و عوامل تمدن از نظر قرآن کریم، مادی و مجرد در رساله فلسفی دکترا، آثاری که چاپ نشده: انسان و جامعه از دیدگاه قرآن، حقیقت امام و امامت در کلام امام رضا (ع)، رسالات فقهی به زبان عربی :قاعده الاسلام یحب ما قبله، اصاله الصحه،  احکام الشفعه، قاعد نفی سبیل، احکام الحج، رساله فقهی به زبان فارسی: غناء و انواع لهویات صوتی (در کنگره هزاره شیخ مفید به چاپ رسید)، تفسیر قرآن، مقدمه‌ای بر تاریخ، فهم و تفسیر متون با هرمنوتیک، موضوع‌شناسی قرآن، مقالات متعدد که در موضوعات گوناگون نوشته شده است.

افتخارات استاد نمونه دانشگاه علوم پزشکی مازندران، امام جمعه ممتاز در سال 1377 از طرف شورای سیاست‌گزاری ائمه جمعه کل کشور، امام جمعه نمونه کشور در سال 1380 ، رتبه اول در امتحان عمومی بین حدود 400 نفر از طلاب خارج‌دیده توسط استاد مطهری

جمع بندی توصیف منزلت استاد: از ویژگی های آیه‌الله دکتر محمدباقر محمدی‌لائینی: ساده زیستی، خدمت به محرومین، احترام به خاندان ایثارگران و شهدا، احترام به علما و فرهیختگان علمی، اخلاق محوری، مردم‌داری، تحصیل و تدریس و تربیت، کار تشکیلاتی و برنامه‌محور، اعتقاد به خردورزی و خرد جمعی، هم‌گرایی دوستداران انقلاب است. ایشان در ۸ سال دفاع مقدس  بصورت متناوب در جبهه‌های غرب و جنوب در جمع سربازان اسلام در مناطقی مثل پاوه، سردشت، قصرشیرین، سرپل ذهاب، پیرانشهر، فاو، مسجد سلیمان، ارومیه و اهواز حضور یافته و  موسس و حامی جدی مجامع مختلف خیرین برای موضوعات گوناگون اجتماعی است. امیدواریم نسل جدید با الگوگیری از ایشان بتوانند منشأ خیر و فایده برای اسلام، جامعه و ایران عزیز باشند .