بستن
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید
EN

معرفی نخبگان ادبی بومی استان مازندران

                افشین علا       

                                                   

 

معرفی استاد: افشین علا در ۴ فروردین ۱۳۴۸ در شهرستان نور مازندران به دنیا آمد. وی دیپلم فرهنگ و ادب را در سال ۱۳۶۶ در زادگاهش کسب کرد و در همین سال وارد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران شد و مدرک تحصیلی لیسانس علوم سیاسی را در سال 1370 اخذ کرد. وی ابتدا در حوزۀ شعر کودک و نوجوان فعالیت می‌کرد و اکنون می‌توان او را شاعری سیاسی-اجتماعی دانست. رهبر انقلاب از برخی اشعار سیاسی او تقدیر کرده‌اند. همچنین وی دارای نشان درجه یک هنر از وزارت فرهنگ و ارشاد است. دو شعر وقت نماز است و اشک و آب در کتاب‌های فارسی پایه دوم و چهارم از اشعار وی است. ‏‌‏‏‏‏

مسئولیت های مدیریتی: عضویت در تحریریه نشریات کیهان بچه‌ها، سروش نوجوان، آفتابگردان، گنبد کبود، صدف و دوست، سردبیری روزنامه گنبد کبود (برای کودکان)، سردبیری مجله صدف (برای ایرانیان خارج از کشور)، سردبیری برنامه‌های خردسال کودک، نوجوان و شب بخیر کوچولو در رادیو، مدیریت طرح و برنامه رادیو فرهنگ، ریاست فرهنگسرای کودک، عضویت در شورای عالی شعر واحد موسیقی صدا و سیما، عضو هیئت مدیره انجمن شاعران ایران، عضو علی‌البدل شورای شهر تهران، عضویت در هیئت داوران جشنواره شعر و سرود کیش ۱۳۹۷، او در سال های ۱۳۹۵۱۳۹۲ از اعضای هیئت نظارت چاپ کتب کودک و نوجوان وزارت ارشاد بوده‌است.

آثار: کودکانه‌ها و غزل ۱۳۸۸، گل صد برگ و تانک (انتشارات سروش) ۱۳۸۴، خاطرات مه گرفته (انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان) ۱۳۷۹، بازنویسی تذکرةالاولیاء (انتشارات پیدایش) ۱۳۷۷، بلدم شعر بگویم (انتشارات پیدایش) ۱۳۷۷، نسیم دختر باد (انتشارات قدیانی) ۱۳۷۷، یک سبد بوی بهار (انتشارات افق) ۱۳۷۰، یک عالم پروانه (انتشارات رویش) ۱۳۶۸ ، عطر خنده امام، حسین فهمیده و پترس، وقت نماز است، اشک و آب، دست‌های مادرم، رمانی درباره زندگی حضرت فاطمه (س)  و دو منظومه بلند عاشورایی.

 

جوایز: شاعر برگزیده حوزه شعر نوجوان در اولین جشنواره شعر فجر، صاحب رتبه در جشنواره‌های کتاب کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، جایزه کتاب سال سروش نوجوان، جایزه اشعار عاشورایی. همچنین مراسم نکوداشت افشین علا در ۱۳ مردادماه ۱۳۸۹ برگزار شد.

نقش در تصمیمات اجتمایی: اولین مشوق او پرویندخت ملک محمدی نوری، مادرش بود که شغل آموزگاری و طبع شعر داشت. در نوجوانی تحت تأثیر محمود کیانوش، شعر کودک و نوجوان را به عنوان حیطه اصلی کار خود برگزید و بعدها با آشنایی با چهره‌هایی چون قیصر امین پور و بیوک ملکی به فعالیت حرفه‌ای در این زمینه پرداخت. اکثر تالیفات او در زمینه شعر خردسال، کودک و نوجوان است. در دوران دبستان بود که اولین شعر او در کیهان بچه‌ها چاپ شد. تیتراژ پایانی سریال نوروزی شش قهرمان و نصفی با شعر افشین علاء، صدای ابوالحسن خوشرو و موسیقی محمدمهدی گورنگی در فروردین ۱۳۹۸ از شبکه تهران پخش شد. وی در قالب‌های نیمایی و به ویژه غزل نیز تجربه‌های فراوانی دارد، سیمین بهبهانی در یادداشتی او را با شهریار مقایسه کرده‌است.

جمع بندی توصیف منزلت استاد: در کودکی در مسابقه شعری که کانون پرورش فکری برگزار کرده بود، برنده شد. جایزه آن مسابقه ملاقات با امام خمینی بود. امام، وی و بچه های دیگر که پیششان رفته بودند را نوازش کردند و دعا خواندند. استاد منظومه‌ای ۲۰۰ بیتی را در رثای شهید سپهبد قاسم سلیمانی در قالب مثنوی سروده اند که مورد استقبال حضرت آیت الله خامنه‌ای روبرو شد که ضمن ارسال پیامی، هدیه ای نیز به ایشان اهدا کردند. متن پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی بدین شرح است: بسمه تعالی، رسا و شیوا و خوش لفظ و معنا سروده شده است. منظومه ماندگاری خواهد شد ان شاء الله. این قریحه و این توفیق را به آقای افشین علا تبریک می‌گویم. امیدواریم نسل جدید با الگوگیری از ایشان بتوانند منشأ خیر و فایده برای اسلام، جامعه و ایران عزیز باشند.