بستن
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید
EN

معرفی نخبگان ورزشی مازندران

 

امامعلی حبیبی


معرفی استاد: امامعلی حبیبی، کشتی‌گیر کشتی آزاد، در ۵ خرداد ۱۳۱۰ در روستای درزی کلای بابل در استان مازندران به دنیا آمد. وی نخستین کسی است که نشان طلای بازی‌های المپیک را برای ایران کسب کرد. حبیبی در ۶ سالگی به مکتب‌خانه فرستاده شد. در مکتب‌خانه، پس از اتمام کلاس فنون کشتی نیز به شاگردانش آموزش داده می شد. حبیبی در ۱۲ سالگی پدر خود را از دست داد و به همراه مادر و برادرانش به شهر قائمشهر مهاجرت کرد. در آن شهر در مغازه آهنگری با روزی ۵ ریال اجرت مشغول به کار شد و پس از مدتی در کارخانه نساجی قائمشهر استخدام شد و در باشگاه همان کارخانه زیر نظر اسکندر متولی، تمرین کشتی را شروع کرد. دوران سربازی حبیبی در تیپ مستقل گرگان گذشت و در مهر ماه ۱۳۳۱ فرمانده گردان از او خواست در مسابقات کشتی لوچو در ساری شرکت کند. حبیبی تمام حریفان خود را شکست داد و قهرمان استان شد. در بازدید حبیب‌الله بلور (سرمربی تیم ملی در آن زمان) از باشگاه محل تمرین، بلور از حبیبی درخواست کرد که با عبدالله مجتبوی، از قهرمانان کشتی جهان در آن زمان مسابقه بدهد و حبیبی توانست با ضربه فنی کردن مجتبوی در این رقابت، نظر بلور را به خود جلب کند.

افتخارات ورزشی:  بازی‌های المپیک: ۱۹۵۶ ملبورن، استرالیا نشان طلا ، ۱۹۶۰ رم، ایتالیا رتبه چهارم، مسابقات قهرمانی جهان: ۱۹۵۹ تهران، ایران نشان طلا ، ۱۹۶۱ یوکوهاما، ژاپن نشان طلا (ستاره مسابقات سال 1961)، 1962 تولیدو، آمریکا نشان طلا، بازی‌های آسیایی: ۱۹۵۸ توکیو، ژاپن نشان طلا ، جشنواره‌ها: ۱۹۵۵ استانبول، ترکیه رتبه چهارم، مسابقات قهرمانی ایران: ۱۳۳۲ اصفهان نشان طلا ، ۱۳۳۴ قزوین رتبه چهارم، ۱۳۳۷ تهران نشان طلا، ۱۳۳۸ شیراز نشان طلا، ۱۳۳۹ رشت نشان طلا، ۱۳۴۰ تهران نشان طلا

جایگاه در کشتی: حبیبی دارنده یک نشان طلای بازی‌های المپیک، سه عنوان قهرمانی در رقابت‌های قهرمانی جهان، نشان طلای بازی‌های آسیایی و هم‌چنین پنج عنوان قهرمانی ایران می‌باشد.. بلور و اریکان از مربیان وی در تیم ملی بودند و وی با کشتی‌گیرانی نظیر جهان پهلوان غلامرضا تختی و محمدعلی صنعتکاران و محمد ابراهیم سیف‌پور ، منصور مهدی زاده ، حمید توکل ، رضا قلیچ‌خانی و برادران ملاقاسمی هم دوره بوده است. در سال ۲۰۰۷ نام او در فهرست تالار مشاهیر فدراسیون جهانی کشتی فیلا (با نام کنونی اتحادیه جهانی) ثبت شد. همچنین از سال ۱۳۸۹ در مازندران یک جام معتبر بین المللی به نام او برگزار می‌شود.

فعالیت های دیگر: حبیبی پس از کناره‌گیری از دنیای کشتی (باکسب مدال طلای رقابتهای جهانی 1962 تولیدو)، در حوزه‌های سیاست و سینما نیز به فعالیت پرداخت. وی در سال ۱۳۴۲، کاندیدای مجلس شورای ملی شد و از حوزه بابل برای مجلس انتخاب شد. او پس از پایان دوره چهار ساله مجلس، در چهار فیلم سینمایی بازی کرد که در فیلم ببر مازندران نقش یک کشتی‌گیر را ایفا کرد.

جمع بندی توصیف منزلت استاد: امامعلی حبیبی که همیشه قلبش برای ایران می‌تپد از سریع‌ترین و فنی‌ترین کشتی‌گیران دوران فعالیت خود بود و مهارت خاصی در اجرای فنون مختلف کشتی داشت. حبیبی می‌گوید گرچه در مقاطعی از راه آهنگری، نجاری، دوچرخه سازی، نساجی، آتش نشانی، نمایندگی مجلس و هنرپیشگی امرار معاش کرده، اما "هویتش باغبانی" است و هم اکنون در قائم شهر مشغول آن است. امیدواریم نسل جدید با الگوگیری از ایشان بتوانند منشأ خیر و فایده برای اسلام، جامعه و ایران عزیز باشند.