معرفی نخبگان بومی صنعتی استان مازندران
مهندس اعظم قلی زاده پاشا
معرفی استاد: مهندس اعظم قلی زاده پاشا در اول شهریور 1314 در منطقه بندپی شرقی روستای پاشامیر بابل متولد شد. سواد ابتدایی را در مکتبخانه خواندند. تقریباً ۱۳ساله بودند که به بابل رفته و در دبستان تربیت ثبت نام کردند و از همان روز اوّل در کلاس پنجم نشستند. سال ششم را در تهران و دانشآموز رشته ریاضی دبیرستان مروی شدند (۳۵ـ۱۳۳۴). کلاس هفت را در دبیرستان شاهپور و بقیه سیکل اوّل (تا کلاس نهم) را بهصورت شبانه در قم خواندند. بعد به بابل برگشتند و کلاس دهم و یازدهم را در رشتهی عمومی ریاضی دبیرستان قنّاد ادامه دادند. مهندس اعظم قلی زاده پاشا، در سال 1334 در رشته مهندسی شیمی دانشکده فنّی تهران در قبول شده و در سال 1339 در رشته مهندسی شیمی مقطع کارشناسی ارشد از دانشکده فنی دانشگاه تهران فارغ التحصیل شدند. ایشان در سال ۱۳۴۶ با همسر خانهدار خود ازدواج کرده و دارای ۷ فرزند (۴ پسر و ۳ دختر) هستند.
دستاوردها: مهندس اعظم قلی زاده پاشا در سال 1339 به عنوان کارشناس فنی دریکی ازشرکتهای بزرگ ایران مشغول به کارشد و تا سال 1342 مسئولیت شرکت مذکور را عهده دار بوده و پس از آن به مدت 5 سال کار تدریس در دانشگاه تهران را به عهده گرفتند. سپس برای بومی کردن تکنولوژی از طریق تقویت و تربیت کادر مهندسی، اقدام به پایه گذاری کارخانه ای با نام ایرفـو (مخفف دو کلمه ایران و فولاد)، که تولیدات اولیه آن ساخت رادیاتور بوده، نمودند. مهندس قلی زاده پاشا از آن تاریخ تا به ثمر رسـیدن انقـلاب ریاست هیأت مدیـره و مدیر عامل شرکت را عهده دار بودند. پس از انقلاب اسلامی مسئولیت راه انـدازی شـرکت کشت و صنعت کارون بعنـوان بزرگترین واحد کشـت و صنعت را پذیرفته و در مدت زمان کوتاهی این شرکت را که توسط مدیران آمریکایی اداره میشد و نزدیک به یکسال کاملا ً تعطیل و از راه اندازی آن قـطع امیـد شده بود، با استفاده از مهندسین و کارشناسان و متخصصین داخلی راه اندازی و به ظرفیت رساند و در این مــدت رئیس هیأت مدیره و مدیر عامل شرکت کشت وصنعت کارون و با حفظ سمت مسئولیت سرپرستی واحـد نیشـکر هـفـت تپـه را نیز عهده دار بود که آن مجموعه نیز علیرغم شرایط سخت جنگ تحمیلی با حداکثر ظرفـیـت مورد بهره بـرداری قــرار گرفت. ایـشان در سال 1364 شرکت طـراحی و مهنـدسی پاکسـو (طراحی و مهندسی، ساخت ماشین آلات خطوط تولید و راه اندازی کارخانجات مدرن در صنعت ماشیـن سازی) و سپس شرکت کشت وصنعت مهیاوه (با هدف احیای کشاورزی نوین در شرایط سخت و نـا منـاسب) و همچنین در سال 1368 اقدام به تاسیس شرکت کشت و صنعت کویر نمودند.
جوایز: مهندس قلی زاده پاشا در سال 1360 جهت ارائه خدمات ارزنده در صنایع کشور از نخست وزیر وقت (شهید رجایی) لوح تقدیر و سپاس دریافت نمود. همچنین در بهار سال 85 از طرف فرهنگستان علوم به عنوان مهندس برجسته سال 84 در زمینه مهندسی مواد و متالوژی برگزیده شدند .مهندس برجسته (انجمن مهندسین متالورژی ایران) در سال 1378، مهندس برجسته (انجمن مهندسان مکانیک ایران) در سال 1380، مهندس برجسته ریختهگری (جامعه ریختهگران ایران) در سال 1381، مدیر برگزیده (دانشکده فنی تهران) در سال1383، مهندس برجسته مواد و متالورژی در سال 1384، لوح تقدیر بهپاس قدردانی در صنعت ریختهگری (دانشکده متالورژی علم و صنعت ایران) درسال 1380، لوح تقدیر بهپاس قدردانی در صنعت ریختهگری (انجمن صنفی کارخانجات صنعت ریختهگری) در سال1380، لوح تقدیر به پاس قدردانی در صنعت ریختهگری (انجمن علمی ریختهگران ایران) در سال ،1382 ، لوح تقدیر به پاس قدردانی در صنعت ریختهگری (دانشکده فنی متالورژی و مواد دانشگاه تهران) در سال 1385، لوح تقدیر به پاس قدردانی در چهلمین سال تاسیس شرکت ایرفو (انجمن کارخانجات صنعت ریختهگری، انجمن علمی ریختهگران ایران، اتحادیه شرکت تعاونی ذوب و فلزات تهران)، تقدیر از خدمات ارزنده فنی شرکت ایرفو (موسسه آموزش و پژوهش امام خمینی)، دریافت لوح تقدیر به پاس فعالیتهای سازنده در عرصه فرهنگ و صنعت (وزارت کار)، دریافت لوح تقدیر به پاس فعالیتهای سازنده درعرصه فرهنگ وصنعت (وزارت فرهنگ و ارشاد)، دریافت لوح تقدیر به پاس فعالیتهای سازنده درعرصه فرهنگ و صنعت (سازمان صنایع و معادن استان تهران)، دریافت لوح تقدیر در زمینه مدیریت مصرف انرژی (سازمان مهندسی نیروی زمینی)
فعالیت های اجتماعی: ایشان در سال اوّل دانشکده، در مسجد هدایت تهران با شهید رجایی و شهید باهنر آشنا شدند و دوستیشان تا زمان شهادت آنها ادامه داشت. همچنین در سال 1330، موقعی که در قم دانشآموز بودند، شهید بهشتی معلّم زبان ایشان بوده و در زمان ازدواج خطبه عقد را در سال 1346در مسجدالنّبی خواندند. در سال 1350 در زادگاهشان (پاشا امیر) مدرسهی راهنمایی "مهدیّهی اسلامی" را ساختند که هنوز دایر است و از مدارس باسابقه دیرینه منطقه بهشمار میرود. از سال 1363 بدلیل نیاز در زمان جنگ به مهمّات، ابزارآلات جنگی و امکانات لجستیکی، تولیدات کارخانه ایرفو را به ساخت خمپاره تغییر داده و روزانه 2500 قبضه خمپاره تولید میکردند. در سال های اخیر پروژه های توسعه گروه صنعتی ایرفو، پروژه مجتمع فولاد پاشا و پروژه مرقد مطهر سید نظام الدین پاشا امیر و طرحهای جامع را پیگیری می کنند. ایشان در سال 1374 اقدام به تاسیس موسسه خیریه مهدیه نموده اند که با تحت پوشش قرار دادن 1000 یتیم در حال فعالیت می باشد.
جمع بندی توصیف منزلت استاد: در سیره زندگی مهندس اعظم قلی زاده پاشا، اخلاص، مسئولیت پذیری، تلاش و سخت کوشی، امید، توکّل به خداوند متعال، عشق به خدمت و داشتن هدف متبلور است. امیدواریم نسل جدید با الگوگیری از ایشان بتوانند منشأ خیر و فایده برای جامعه و ایران عزیز باشند.