بستن
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید
EN

معرفی نخبگان هنری بومی استان مازندران

ابوالحسن خوشرو ساروکلائی

  معرفی استاد: ابوالحسن خوشرو در ۱۴ دی ۱۳۲۵ در روستای سیاهرودکلا (ساروکلا) قائم‌شهر متولد شد. پدرش «ابوطالب» نوازنده نی و خواننده بود. وی از کودکی به نواختن ساز للوا روی آورد و به منظور فراگیری و تکمیل دانش موسیقی خود، از هنرستان موسیقی تهران فارغ‌التحصیل شد. از سال ۱۳۴۵ با رادیو مرکز استان مازندران همکاری خود را آغاز کرد. او با تشکیل گروه موسیقی روجا «ستاره صبح» در سال ۱۳۵۰ فعالیت‌های هنری خود را گسترش داد. او هم‌چنین سرپرستی گروه امیر پازواری را نیز برعهده داشت و به عنوان خواننده و نوازنده للوا در مازندران شهرت یافت. ابوالحسن خوشرو در ۱۰ اسفند ۱۳۹۸ پس از تحمل یک دوره ۲ ساله بیماری در سن ۷۳ سالگی درگذشت و در روستای ساروکلای قائمشهر خاکسپاری شد.

آثار: اجرای کنسرت‌های متعدد، شرکت در جشنواره‌های آیینه و آواز، حماسی و نواحی کرمان، و دیگر جشنواره‌های بین‌المللی نظیر جشنواره موتستر آلمان و اجرا در برنامه ترقه از فعالیت‌های هنری او به‌شمار می‌روند که در همه آن‌ها جایزه نوازنده و خواننده برتر و لوح سپاس دریافت داشته‌است. نخستین مجموعه موسیقی ابوالحسن خوشرو «هژبر سلطون» نام داشت. اثر «مشتی» از او در سال ۱۳۵۹ منتشر شد که همین امر باعث شد مردم منطقه تا سال‌ها او را «مشتی» صدا کنند. وی در اجرای لیلی جان‌ها و آوازهای مازندرانی، تلفیقی از شیوه‌های استادان قدیم و نیز سبک و لحن شخصی خود را ارائه می‌کرد و این ویژگی، او را از دیگران متمایز می‌نمود. تأثیر آثار و فعالیت‌های هنری وی بر موسیقی مازندران بسیار قابل توجه بوده‌است. از ابوالحسن خوشرو به عنوان «نماد موسیقی مازندران» یاد شده‌است. از جمله آثار و آلبوم‌های موسیقی ابوالحسن خوشرو به موارد زیر می‌توان اشاره نمود: شاباجی، خنش، امیری، خوشرو خوانش، رونما، طالبا، الاشت دیار، دماوند، نرگس جار، تش سو، آفتاب ته، کوچ، مشتی، حامد، هژبرخوانی، شوار، مادرمه. ترانه مشدی محبوب‌ترین ترانه ابوالحسن خوشرو است. از جمله فعالیت‌های هنری او می‌توان به داوری بخش موسیقی نواحی جشنواره موسیقی جوان اشاره نمود.

استادان:  ابوالحسن خوشرو خلیل طهماسبی نوازنده‌ی لله‌وا و خواننده‌های مشهور مازندران، آقاجان فیوج‌زاده، سلیمان اسدی و حسین علیزاده را در سبک موسیقی و هنر خود الگو قرار داده و مؤثر می‌دانسته است.

جوایز: در سال ۱۳۹۶ «کاشی ماندگار» توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به عنوان یکی از چهره‌های ماندگار، شاخص و تأثیرگذار بر سردر خانه ابوالحسن خوشرو نصب شد. در اختتامیه پنجمین «جشنواره موسیقی آینه‌دار» در سال ۱۳۹۷ تندیس «سرو» به ابوالحسن خوشرو اهداء شد. تیتراژ پایانی سریال نوروزی شش قهرمان و نصفی با صدای ابوالحسن خوشرو، در فروردین ۱۳۹۸ از شبکه پنج پخش شد. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز سال ۱۳۹۸ و پیش از درگذشت استاد خوشرو، نشان درجه یک هنری را به او اعطا کرد. اسفند ۱۳۹۹، در سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر، جایزه باربد بخش خوانندگی موسیقی نواحی، به ابوالحسن خوشرو، برای آلبوم موسیقی مازندران اهدا شد.

جمع بندی توصیف منزلت استاد: استاد ابوالحسن خوشرو، خواننده و نوازنده پیشکسوت موسیقی مازندرانی، نیاز محتوایی جامعه را می‌شناخت. نخستین قطعه‌هایی که با صدای او منتشر شد و طرفدار پیدا کرد مربوط به سال‌های پیش از انقلاب است که منظومه‌های حماسی مازندران را با توجه به شرایط اجتماعی جامعه و آرمان‌خواهی‌هایی که در جریان شکل‌گیری انقلاب اسلامی وجود داشت انتخاب کرد و خواند. این نیازسنجی اجتماعی در رفتار هنری استاد خوشرو همواره وجود داشت. امیدواریم نسل جدید با الگوگیری از ایشان بتوانند منشأ خیر و فایده برای اسلام، جامعه و ایران عزیز باشند.